Около резервата Кормсисош

SL371183SL371184SL371180SL371195SL371185

За да стигнете до района около резервата Кормисош се хваща главния път Асеноград Смолян на разклона на Юговското ханче се завива в ляво минават се Югово и хвостохранилището на Лъки .На няколко км преди началото на лЛъки има кръстопът който води към Загражден и Кръстова гора там се завива пак в ляво.Минава се през новостроящото се мостче и на на разклона който следва се завива в дясно за Белица Загражден и резервата а пътя който продължава напред е за Борово и Кръстова гора.По надолу ще поместя малко описание за тази местност

Районът на Кормисош е най-необикновеното място в Родопа. От къде да започнем, дали от изключителната фауна на Кормисош, дивните гори и непристъпни дерета, изоставените селца накацали по скалите, или многобройните върхове, предлагащи незабравими изгледи. В Кормисош се намират най-големите популации на кафява мечка, вълк и благороден елен в българските планини. Често срещани са дивата коза, муфлона, дивата свиня, сърната, а по-рядко – елена лопатар. Особено жизнена е популацията на кафявата мечка. Тя може да бъде видяна навсякъде из Кормисош, а най-често през есента в местността Бъчва, където горите са дъбови, а желъдите им са основна храна преди зимен сън. Тук сме ви показали уникални снимки на истинска меча бърлога, в която мечката прекарва зимния си сън няколко години поред. Дори можете да надникнете вътре и да видите леглото й покрито с дебел пласт клони.

От края на Август до началото на Октомври в Кормисош протича размножителния период на благородния елен, когато в местността Гарван дол се събират над 40 мъжкара и няколко пъти повече кошути. Страховитият рев на разгонените елени се чува дори и през деня. В Кормисош се намират още няколко по-малки сборища с по 5-10 самци.

Около връх Аква живеят над 100 диви кози, които лесно могат да се наблюдават, защото склоновете са скалисти и голи. Любимо място са им непрестъпните зъбери на Червения камък и Дюренците.

През последните години в Кормисош рязко се увеличи броя на вълците. За присъствието им можем да съдим по техните изпражнения, оставени по пътеките на билата. Вълците нанасят големи поражения на дивеча и това личи по костите на изядените животни, осеяли някои местности като бойно поле.

В района на Кормисош има развъдник за мечки, в който живеят около 15 животни. Те са в оградени волиери и могат да се видят по всяко време на годината.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: