Скални феномени-Белинташ

Белинташ

Белинташ

Белинташ

Белинташ

Белинташ

Белинташ

Белинташ

Белинташ

Белинташ

Белинташ

Белинташ

Казват, че на това красиво скално плато в Родопите се зареждали екстрасенсите и магьосниците. Факт е, че стрелките на компаса тук пощуряват, което се обяснява със силното енергийно поле. Произходът на името Белинташ е тюркски и означава „Камък на познанието“. Траките, които явно са имали добър усет за пласиране, са направили тук светилище на бога си Сабазий, когото са държали пряко отговорен за човешкото здраве и продължение на рода. На тях дължим и сложната плетеница от издълбани в камъка улеи, дълбоки щерни за дъждовна вода и стъпала. Според някои това е карта на звездното небе, според други – площадка за кацане на извънземни. Ванга също смятала, че Белинташ крие древна тайна, но каква – не казала. Сигурно е едно – че от върха се разкрива невероятна гледка към родопските ридове, вижда се и Кръстова гора. Освен това самото изкачване към него е един природосъобразен тренинг.

Къде се намира? На 30 км от Асеновград, на 170 км от София и на 50 км от Пловдив. Тръгва се по пътя от Асеновград за Кърджали, отбива се през село Червен, после през селата Горнослав и Орешец. След Орешец пътят става черен.

Къде да спим? В някоя от обновените родопски къщи из близките махали. Такива са „Старите къщи“, тел. 0888 30 48 67, на 6 км от Орешец, по пътя за Три могили. Стаите са с автентични каменни стени, кръчмата с катмите и домашната наденица е на двора, където има и красив навес с барбекю и маси. Може да прекарате часове, реещи поглед из панорамата, която се открива от масите, особено ако до вас е правилният човек и правилната чаша (може и с минерална вода да е, вие си знаете). За да стигнете до вилно селище „Сабазий“, тел. 0888 57 82 12, ви трябва високопроходима кола – пътят дотам, ако това изобщо може да се нарече път, е черен, направо катранен. Последната отсечка до селището се изминава пеша, защото дори и черният път свършва. Но за всяко място си има хора – от „Сабазий“ не се оплакват от липса на гости, дори напротив, посрещнали са и сватбено тържество. До Чотровата къща, тел. 0897 96 42 75, която е между махалите Врата и Бор, се стига по класически черен път.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: